Geen categorie

Dividend is een uitbetaling van winst aan de aandeelhouders. Het doel van het uitkeren van dividend is het aantrekken van beleggers: dividend kan dan ook gezien worden als een beloning voor mensen die de aandelen gedurende langere tijd vasthouden. Soms besluiten bedrijven echter om geen dividend uit te keren, de gehele winst wordt dan gebruikt om een verlies op te vangen of om investeringen te doen.

Het waarom achter dividend

Aandeelhouders zijn mede-eigenaar van het bedrijf, ze hebben immers een bepaald belang. Als beloning voor dit eigendom keert het bedrijf met regelmaat dividend uit, een bepaald bedrag per aandeel. Een onderneming zal nooit het gehele bedrag uitkeren aan dividend, om te groeien zijn investeringen vereist en een groot deel van de winst zal hiervoor dan ook gebruikt worden.

Toch is het voor veel bedrijven belangrijk om met regelmaat dividend uit te keren. Zonder dividend is het minder aantrekkelijk om de aandelen langer vast te houden waardoor veel mensen de aandelen zullen verkopen met een koersdaling als gevolg.

Hoe wordt de hoogte van dividend bepaalt?

De hoogte van het dividend wordt bepaald door het bestuur maar moet worden goedgekeurd door de aandeelhoudersvergadering. Het is zowel mogelijk om dividend uit te betalen in geld (cashdividend) als in aandelen (stockdividend). De uitbetaling van dividend zal vaak absoluut gebeuren maar soms ook relatief (een bepaald percentage van de winst).

Het kan ook voorkomen dat er geen of nooit dividend uit wordt gekeerd. Veel grotere bedrijven waarbij de koers ieder jaar flink stijgt zien geen reden om dividend uit te keren: denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijven als Apple en Google. Het bedrag dat je als aandeelhouder aan dividend ontvangt hangt tevens af van het soort aandeel: voor prioriteitsaandelen of preferente aandelen kunnen andere dividendpercentages gelden.

Dividend1

Invloed van dividend op de aandeelkoers

Vanzelfsprekend heeft de uitkering van dividend invloed op de aandeelkoers. Op de zogenaamde ex dividend datum wordt bepaald wie de aandelen bezit en om die reden recht heeft op dividend. Na deze vaststelling daalt de koers vaak meteen behoorlijk, de daling hangt doorgaans samen met de waarde van het dividend. Belastingen die het daadwerkelijke dividendrendement omlaag brengen kunnen deze daling beperken.

Beleggen voor het dividend

Dividend is dus een andere manier waarop je geld kunt verdienen met het vasthouden van aandelen. Ondanks een koersdaling is het op die manier dus mogelijk om een positief rendement te behalen op aandelen. Vooral wanneer je aandelen meerdere jaren op een vermogensrekening aanhoudt zal dividend meedragen aan een positief rendement.

Het is echter ook op de korte termijn mogelijk om geld te verdienen door middel van dividend. Wanneer je in CFD’s belegt kan je de aandelen met een hefboom voor de ex dividend datum aanschaffen waardoor je dividend ontvangt over alle aandelen die je hebt gekocht. Een nadeel is dat de koers daarna vaak weer daalt, met een goede stop loss kan je op die manier uiteindelijk toch een behoorlijke winst behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment