Geen categorie

Ooit gehoord van de blauwe zones ? Nee….?  nou wij ook niet tot een paar weken terug. Blauwe zones zijn zones ergens in de wereld waar mensen ouder worden. Ouder worden is een relatief begrip maar de mensen die hier wonen hebben toch een aantal speciale kenmerken en worden ouder dan gemiddeld de rest van de wereld. Dat is met 8 miljard aardbewoners bijzonder genoeg om even bij stil te staan. En een belangrijk kenmerk is dat deze mensen minder last hebben van stress. Logisch zal je nu denken, zonder stress ouder worden klinkt niet zo gek. Nou ik weet niet hoe ’t met jou is gesteld maar ik wil zo oud mogelijk worden als ik maar gezond ben. Dus waarom zou ik dan lopen stressen. Grappig genoeg kreeg ik de indruk dat de mensen in de blauwe zones geen bankrekeningen hebben of zich in elk geval geen zorgen maken om geld in de zin van financiële vrijheid….maar ja dat is makkelijk gezegd als je opgroeit in het Westerse kapitalisme, dus laten we kijken hoe we dat in die context kunnen doen.

Een gewone prive rekening bij de bank is prima als je net begint met het begrijpen en leren over hoe je met jouw geld moet omgaan. Je krijgt er een klein beetje rente op en je kan heel eenvoudig over je geld beschikken, via een automaat, mobiel bankieren of internetbankieren. Maar het belangrijkste van een simpele bankrekening is ’t feit dat het je aanwent en leert om jezelf en anderen maandelijks te betalen. Je koopt in de supermarkt, cadeautjes, brandstof en je betaald jezelf wat uit als je ’t goed doet. Mensen die gebukt gaan onder een berg schulden, realiseren zich meestal niet wat de waarde ervan is om jezelf maandelijks netjes uit te betalen. Zelfs als het maar een klein deel is van het bruto maandelijkse inkomen. In het MonkeyCoach programma leer je om in ieder geval een klein stukje wat van jou is opzij te zetten voor jezelf. Elk goed doordacht uitgaven budget heeft een categorie “sparen” in zich!

Sparen voor calamiteiten

De rente op een gewone prive rekening is nooit veel geweest, tegenwoordig is het al helemaal niks. Kortom het is niet de slimste manier om te sparen vooral als je rente op rente zou willen vergaren bedoeld om te investeren in je pensioen of je financiële vrijheid, of voor grote aankopen die je toch zo nu en dan moet doen. Maarrrr…het is wel heel mooi voor spoedgevallen. Je weet nooit

wanneer je plotseling met ziektekosten of een kostenpost voor de auto wordt geconfronteerd. Dus geld in die prive rekening is voor dat soort gebeurtenissen makkelijk te gebruiken. Je wilt niet ALLE spaargelden vastgelegd hebben in investeringen, juist om die reden. Een investering openbreken of opnemen is moeilijker en brengt (koers) risico’s met zich mee, zeker als je het geld plotseling nodig hebt.

Spaargeld voor persoonlijke gebeurtenissen

Kijken we nog verder, die spaarrekening is ook een mooie plek om voor impulsieve aankopen te sparen. We noemen dat de “emotionele spaargelden”. Ook dit soort uitgaven gaan zeker plaatsvinden en je moet er op voorbereid zijn! Dus waarom hier niet ook een potje voor opzij zetten, maar dan wel zo dat je er gewoon bij kunt. Zodanig dat het geen problemen geeft als je jouw gewone schulden wilt afbetalen en je andere verplichtingen moet nakomen. Emotioneel spaargeld zorgt er ook voor dat jij je niet schuldig hoeft te voelen als je een impulsieve aankoop doet en dat depressieve gevoel dat je krijgt als je jouw echte budget wilt volgen. Het zorgt voor een soort van financiële vrijheid in een situatie waarin je niet financieel vrij bent, minder stress dus en meer blauwe zone!

Een gewone spaarrekening vereist geen minimum bedrag om de rekening te openen. Soms worden er wel minimum eisen gesteld aan hogere rentes maar dat verschil is zo minimaal dat het een mooie start is om te leren hoe dat werkt met sparen op een bankrekening. Als je net begint met sparen zorg dan dat je jezelf bekend maakt met alle informatie zoals hoe vaak mag je opnemen en wanneer rekent de bank geld voor opnames. Je kunt ook een automatische boeking doen naar je spaarrekening wat een makkelijke manier is om vanzelf iedere maand na ontvangst van je salaris of uitkering wat geld te sparen.

En hoewel je deze spaarrekening niet gaat gebruiken voor lange termijn investering doelen wilt dat nog niet zeggen dat je niet moet gaan rondshoppen om te kijken waar je de beste intrest percentages kunt krijgen.

Wil je meer tips hebben over het gebruik van prive bankrekeningen of een spaarrekening neem dan vandaag nog contact op met de geldmanagement experts van MonkeyCoach. We zien er naar uit om jouw leefomgeving zoveel mogelijk binnen de blauwe zone te krijgen!

Hoe ga jij met je geld om? Wat vind je belangrijk? Mocht je vragen hebben stuur een mail naar customersupport@Monkeycoach.nl en wij geven antwoord op de vragen welke je hebt.

Schrijf je gratis en vrijblijvend in. Ga naar www.MonkeyCoach.nl. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment