Geen categorie

Je hypotheek oversluiten bij dezelfde bank of naar een andere aanbieder, kan je soms een besparing op de maandlasten opleveren of gewoon een hypotheek die beter bij je past. In dit artikel lees je wat oversluiten inhoudt en wanneer het voordelig is.

Wat is het oversluiten van een hypotheek?

Je hypotheek oversluiten betekent dat je huidige hypotheek aflost met geld van een andere, nieuwe hypotheek. Daarna loopt je hypotheek dus bij een andere geldverstrekker. Dit kan verstandig zijn als de nieuwe hypotheek beter aansluit bij je situatie. Ook kan het zijn dat een andere hypotheekverstrekker betere voorwaarden of aantrekkelijkere hypotheekrentetarieven biedt.

Voordelen bestaande hypotheek oversluiten

Het oversluiten kan dus twee voordelen hebben:

  • Ten eerste kan het je extra financiële ruimte geven door lagere maandlasten
  • Ten tweede kan een andere hypotheek  beter aansluiten bij je wensen.

Kosten oversluiten hypotheek bij dezelfde bank

Vanzelfsprekend zijn er aan oversluiten kosten verbonden. Sluit je je hypotheek over bij dezelfde hypotheekverstrekker (intern oversluiten), dan betaal je meestal alleen een zogenaamde boeterente.

Kosten oversluiten hypotheek naar andere bank

Kies je voor een andere verstrekker, dan betaal je naast een eventuele boeterente bij de oude geldverstrekker, nog taxatie- en notariskosten voor het inschrijven van de nieuwe hypotheek. Daarnaast betaal je vaak een bemiddelingsprovisie voor de nieuwe hypotheek.

 

banner_10jaar_1Tip! Het oversluiten van je hypotheek kan vooral een goede keuze zijn wanneer je rentevaste periode (bijna) afloopt. In dat geval betaal je namelijk een lage of zelfs geen boete, omdat de hypotheekverstrekker bijna geen rente-inkomsten misloopt.
Besparing vs kosten

Is het doel van oversluiten het verlagen van de maandlasten, dan doe je er dus verstandig aan niet alleen de maandlasten te vergelijken, maar ook de kosten mee te nemen in de berekening. Of je hypotheek oversluiten interessant is, hangt vooral af van de terugverdienperiode van de kosten; die moet wel redelijk zijn. Dan pas krijg je een goed beeld van de lagere maandlasten.

Houd er ook rekening mee dat bij oversluiten andere regels kunnen gelden dan bij je huidige hypotheek. Bij oversluiten mag nog maximaal 50 procent van de hypotheek aflossingsvrij zijn. Ook is niet altijd alle betaalde rente in aftrek te nemen.

Fiscale gevolgen oversluiten

Wat zijn de fiscale gevolgen als u uw huidige hypotheekvorm behoudt en oversluit naar een andere aanbieder? Voor de bestaande hypotheekschuld (die voor 1 januari 2013 is afgesloten) blijft de renteaftrek ongewijzigd, ongeacht de hypotheekvorm. Dat betekent dat de huidige hypotheekvorm zonder verlies van renteaftrek kan worden overgesloten naar een andere geldverstrekker. Had u bijvoorbeeld al een aflossingsvrije hypotheek, dan kunt u ook bij de nieuwe geldverstrekker voor datzelfde bedrag weer een aflossingsvrije hypotheek sluiten. Dat geldt ook voor een (bank)spaarhypotheek.

Wanneer is oversluiten van een hypotheek interessant?

Het oversluiten van een hypotheek is vooral interessant als de maandlast daalt en de kosten zich binnen een redelijk termijn terugverdienen door diezelfde lagere maandlasten.

Wil je geld lenen voor een verbouwing, dan kan het aanpassen van een bestaande hypotheek voordeliger zijn, dan een bestaande hypotheek oversluiten naar een andere bank. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een tweede hypotheek zijn.

Een goede hypotheek is zowel passend bij uw persoonlijke situatie, als voordelig. De hypotheek die vijf jaar geleden voor jou het meest optimaal leek, hoeft dat nu niet meer te zijn. Het kan dus heel verstandig zijn om je hypotheek periodiek eens tegen het licht te houden.

Hoe ga jij met je geld om? Wat vind je belangrijk? Mocht je vragen hebben stuur een mail naar customersupport@Monkeycoach.nl en wij geven antwoord op de vragen welke je hebt.

Schrijf je gratis en vrijblijvend in. Ga naar www.MonkeyCoach.nl

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment