tabellenBijna iedereen heeft geleerd dat het opstellen van een budget (waarin het vaste uitgave bedrag vastgesteld wordt gebaseerd op de hoogte van het salaris) en het zich daaraan houden de manier is om de uitgaven in te perken. Maar de meeste mensen hebben weerstand tegen het idee van budgetteren omdat ze zich hierdoor beperkt voelen. Budgetteren houdt geen rekening met het feit dat de meeste mensen niet strikt genoeg met hun geld omgaan om ervoor te zorgen dat ze ALLEEN het bedrag dat ze maandelijks binnen krijgen uitgeven. Daarom zijn budgetten meestal gedoemd om te mislukken zelfs voordat ze opgesteld zijn.

Er is een betere manier om het uitgeven te beheersen en toch om te kunnen gaan met onverwachte uitgaven en impulsaankopen. De beste manier voor het onder controle houden van de uitgaven is gebruik te maken van de drie punten benadering:

Punt 1: ten eerste dient u te plannen (of voorspellen) hoe u geld uit wilt en moet uitgeven aan bepaalde categorieën. Deze categorieën worden bepaald op basis van hoe u uw geld in het verleden heeft uitgegeven (en niet hoe u denkt dat u uw geld in de toekomst uit gaat geven).

Punt 2:  ten tweede dient u bij te houden hoe u uw geld maandelijks aan deze categorieën besteedt.

Punt 3: ten derde dient u uw daadwerkelijke uitgaven te vergelijken met uw oorspronkelijke plan om te kunnen zien waar u meer of minder heeft uitgegeven en of u binnen uw inkomen blijft; pas vervolgens uw uitgaven prioriteiten aan zodat u uw inkomen kunt verdelen over uw uitgavebehoeften.

Budgetten stimuleren u alleen om een basisplan op te stellen, meestal zonder gebruik te maken van specifieke categorieën, hoogstens een paar, en er komt geen vergelijking of evaluatie bij kijken waardoor er aanpassingen gemaakt kunnen worden gebaseerd op waarden en prioriteiten.

Door gebruik te maken van de drie punten benadering kunt u uw “prioriteiten bewijzen” aan uzelf zodra uw behoeften en wensen veranderen, het helpt u de controle te behouden in onvoorziene omstandigheden en het beste: u kunt uitgaven doen terwijl uw bankrekening nog steeds groeit.

Deze uitgaven benadering verschilt veel van traditionele “budgettering” methodes, omdat u zich hier niet focust op wat u niet mag. Door het controleren van uw uitgaven volgens uw plan en te bekijken wat er in elke categorie over is aan het einde van de maand  heeft u de vrijheid om geld uit te geven aan de gebieden in uw leven die u de hoogste prioriteit geeft. Vervolgens kunt u bijhouden welke invloed deze manier van geld uitgeven heeft op uw dagelijkse behoeften, uw emotionele wensen en financiële zekerheid op lange termijn. In plaats van er achteraf achter te komen wat u gedaan heeft (zoals bij budgetteren), wanneer het misschien te laat is om er nog iets aan te doen, laat het in de gaten houden van uw uitgaven u zien hoe uw uitgaven uw financiële situatie beïnvloeden wanneer u geld uitgeeft.

budgetten zijn statisch van zichzelf. Ze houden geen rekening met onverwachte gebeurtenissen en met flexibiliteit in uw uitgaves. Het plannen en in de gaten houden van uw uitgaven zorgt ervoor dat u het besteden van uw geld steeds weer naar behoefte aan kunt passen zodat u de controle blijft behouden terwijl u nog steeds vrij bent om geld uit te geven aan dingen die u belangrijk vindt.

Een budget vertelt waar u op moet bezuinigen, maar het in de gaten houden van uw bestedingen toont de bestedingscategorieën die het belangrijkste zijn voor u en uw familie. Budgetten zijn deprimerend en het is moeilijk om u eraan te houden, maar plannen, in de gaten houden en vergelijken zijn opmonterend en aanmoedigend wanneer dit gedaan wordt met bepaalde doelen en toekomstdromen in gedachten. Budgetteren zorgt voor spanning, terwijl het plannen en bekijken van uw uitgaven helpen bij het maken van een beslissing vooraf, dit laat weinig ruimte over voor impulsief gedrag of onenigheden met de partner of uzelf.

Het doen van uitgaven volgens een plan en deze uitgaven vervolgens goed bekijken kan zowel leuk zijn als voldoening geven als u weet waar en wanneer u moet en wilt uitgeven. U kunt voorspellen hoeveel geld u nodig heeft om met pensioen te kunnen gaan, hoeveel u nodig heeft in onvoorziene situaties en hoeveel u gewoon voor de lol uit kunt geven. Het helpt u ook zich te richten op de positieve aspecten van uw financiële leven en het kan u zelfverzekerder maken over de toekomst.

Heb jij een financiële planner nodig. Ga naar http://monkeycoach.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment