Geen categorie

Winkelen en bankieren via internet: het kan altijd en overal. U heeft direct inzicht in uw bankzaken en aankopen zijn zo afgerekend. Dit is makkelijk, maar er zijn zeker ook risico’s. Met deze tips kunt u veilig betalen en bankieren. Zo bent u cybercriminelen te slim af.

Veilig Internetbankieren

Het regelen van uw bankzaken gaat steeds vaker via internet. Op uw computer of via een app op uw mobiele telefoon is dit zo gedaan. Om dit veilig te laten verlopen, hanteren banken verschillende methodes.  Zo moeten transacties altijd verlopen via een beveiligde internetverbinding. Zo zijn uw gegevens altijd veilig

Check ook wekelijks uw afschrijvingen. Zo kunt u direct aan de bel trekken, mocht uw rekening worden misbruikt door criminelen. Veilig bankieren heeft u zelf in de hand. Geef uw bankgegevens, net als in het echt, niet zomaar weg.

imagesPhishing

Phishing-sites lijken op normale websites. Deze websites zijn gemaakt om uw gegevens te stelen. Het ‘vissen’ naar uw gegevens heet Phishing. Phishing gebeurt via de telefoon en internet. U krijgt een e-mail die nauwelijks van echt te onderscheiden is. Of u wordt gebeld door een zogenaamde medewerker van uw bank. In deze nep mails of telefoontjes wordt gevraagd om uw gebruikersnaam, wachtwoord of pincode. Vaak om uw gegevens ‘te controleren’ of vanwege een technisch probleem.

Wordt u gebeld of krijgt u een nep e-mail? Reageer hier nooit op. Als u reageert kunnen criminelen bij uw geld en persoonlijke gegevens. U bank vraagt namelijk nooit via de telefoon of e-mail om uw gegevens. Wees alert als het inloggen of betalen anders verloopt dan u gewend bent. Pas ook op met  links in deze e-mails. Als u op de linkt klikt, wordt er een virus geïnstalleerd dat op zoek gaat naar uw gegevens. Neem bij twijfel altijd contact op met uw bank.

Risico’s in het betalingsverkeer

De Nederlandsche Bank houdt de veiligheid van het betalingsverkeer in de gaten. Toch kunnen er zich altijd problemen voordoen. Een cyberaanval of storing kan ervoor zorgen dat het betalingssysteem niet werkt. Denk hierbij aan een pinstoring of een storing bij internetbankieren.

Door skimming, phishing of een kapot pasje kunt u ook misschien even niet bij uw geld. Een creditcard of pas van een andere rekening kan dan uitkomst bieden. U heeft dan altijd meerdere betaalmiddelen tot uw beschikking.

Een bank kan ook failliet gaan. Het depositogarantiestelsel treedt dan in werking. Dat is een garantie dat u uw geld terugkrijgt wanneer een bank failliet gaat. Het kan wel even duren voordat u bij uw geld kan.

Zorg dat u een kleine hoeveelheid contant geld in huis heeft voor dit soort situaties.

Veilig online winkelen

Webwinkels van bekende ketens zijn meestal wel te vertrouwen. Bij kleinere, onbekende winkels is dit lastiger. Ook op websites als eBay of Marktplaats weet u niet altijd of de verkoper te vertrouwen is.

Wilt u weten of een verkoper betrouwbaar is? Check dan de volgende punten:

  • Vergelijk de prijzen tussen verschillende verkopers. Is een aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan is dat meestal ook zo.
  • Lees de meningen en waarderingen van anderen. Heeft iemand een slechte of juist goede ervaring met deze verkoper? Op vergelijkingssites voor consumenten kunt u dit teruglezen.
  • Heeft de winkel het Thuiswinkelwaarborg? Thuiswinkel.org is de belangenvereniging voor webwinkels. Aangesloten verkopers moeten zich aan een aantal belangrijke regels houden. Zo kunt u veilig online winkelen.
  • Ziet de website er amateuristisch uit? Of kunt u nergens de contactgegevens vinden? Dan is het verstandiger om het product ergens anders te kopen.
  • Oplichting via internet gebeurt vaak met een debetcard. Een debetcard is namelijk anoniem bij aanschaf. Als u betaalt naar een debetcard, kunt u de identiteit van een ontvanger niet achterhalen (dat kan wel bij een gewone bankrekening of creditcard).

Tip: Met de Shopscan van Consuwijzer kunt u in vier stappen controleren of een webshop betrouwbaar is of niet.

webshop

Betalen

U kunt uw aankopen op verschillende manieren betalen. Betalen met een acceptgiro of onder rembours (betalen bij levering) is veilig. Er zijn nog meer manieren om op internet te betalen. Dit kan met een creditcard, digitale acceptgiro of via de eigen bankrekening (iDeal). Er zijn ook systemen voor kleine betalingen (micro-payments). Deze betaalwijzen zijn niet altijd gratis en worden ook niet altijd aangeboden.

Waar moet u op te letten als u betaalt via het internet?

  • Lees de privacy-, leverings- en betalingsvoorwaarden. Wanneer wordt het product geleverd? Wat zijn de verzendkosten? Als u dit weet komt u niet voor verrassingen te staan.
  • Geef alleen uw creditcardnummer als u daadwerkelijk iets wilt kopen. Zo voorkomt u misbruik.
  • Controleer of u via een beveiligde verbinding uw betaling doet. U betaalt veilig als de URL begint met HTTPS. De S staat in dit geval voor secure (veilig). Ook ziet u een icoontje van een sleutel of hangslot.
  • Print de betaalpagina uit voor uw administratie en/of sla de digitale (e-mail)bevestiging op. Zo heeft u altijd een bewijs van betaling.

Een veilige computer

Is uw computer goed beveiligd tegen hackers en virussen? Als dit niet het geval is, kunt u slachtoffer worden van internetoplichting. Een veilige computer is aan te raden als u geregeld via internet bankiert of aankopen doet. Maak uw computer veilig en gebruik een firewall, virusscanner en anti-spyware. Zorg ook dat u de nieuwste versie van uw internetbrowser gebruikt. Controleer regelmatig of er updates zijn.

Komt u er zelf niet uit? Vraag iemand om hulp of maak gebruik van professionele computerhulp. Hier kunnen wel kosten aan verbonden zijn. Een goed beveiligde computer kan u veel ellende en kosten besparen.

Een veilig wachtwoord kiezen

Veilige wachtwoorden bestaan uit hoofdletters, kleine letters én getallen. Kies voor een moeilijk te raden wachtwoord. Uw postcode, geboortedata of namen van uw kinderen zijn makkelijk te raden. Ga zorgvuldig om met uw wachtwoord en (pin)codes. Leen deze niet uit en bewaar ze nooit bij elkaar. Zo voorkomt u misbruik.

Voor vragen kunt u mailen naar: customersupport@MonkeyCoach.nl

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment