Geen categorie

Wie droomt er niet van, een eindeloos lang leven, maar hoe langer dit leven duurt des te groter worden de financiele complicaties om het lange leven in stand te houden. Als je 90+ wordt sta je bloot aan inflatie of deflatie maar in beide gevallen kun je er vanuit gaan dat het een negatief effect heeft op je pensioeninkomen. En dat gedurende al die extra jaren. Een lang leven leiden betekent dat je veel en veel langer gebruik maakt van je spaargeld.

Er wordt gezegd dat onze kinderen 150 jaar oud worden. Stel je voor je werkt tussen 20-70 en moet dan sparen om een continue inkomen te genereren tussen 70-150. Hoeveel heb je dan eigenlijk nodig? Dat is de gedachte achter financiële vrijheid. Regel het zo dat het niet uitmaakt hoe oud je wordt, hoewel ook daar zit een limiet aan als we dat met zijn allen zo gaan doen.

Wij zijn al tientallen jaren bezig met geldzaken, eerst om als student rond te komen van niks, later als papa’s en mama’s met kinderen een mooi huis, grote auto en luxe vakantie. Psychologen zeggen altijd, help eerst jezelf daarna kun je anderen helpen. En zo hebben wij dat dan gedaan. We zijn onszelf gaan helpen en financieel vrij geworden, de komende honderd jaar weet ik zeker dat wij kunnen leven zonder afhankelijk te zijn van anderen. Bijvoorbeeld een overheid die ineens tot de conclusie komt dat zorg te duur is zodat je als 80+ zelf alles moet gaan betalen…en waarom? Omdat jongeren meer kansen moeten hebben? Omdat vluchtelingen dezelfde zorg moeten krijgen? Of gewoon omdat men jaloers is op 80+ die hun financiële zaakjes na een leven hard werken goed voor elkaar hebben.80

Nu we onszelf hebben geholpen zijn we klaar om jou te helpen. En ik moet zeggen, er zijn genoeg succesverhalen die het zelf doen. Maar er zijn ook genoeg verhalen waar het minder afloopt. Wat ik heb gezien is dat het vooral goed werkt als je bereid bent zelf vinger aan de pols te houden als het om opbouwen van pensioenvermogen gaat.

Niet altijd hoef je aan de knoppen te draaien, je kunt ook iemand inschakelen die je volledig kunt vertrouwen en met wie je duidelijke afspraken kunt maken over hoe je jouw pension vermogen wilt opbouwen. Belangrijk is dan wel dat je regelmatig communiceert. Kort om de resultaten door te nemen en de toekomst te bespreken.

Het probleem bij opbouwen van vermogen is dat je op de lange termijn moet kunnen denken en vooral niet teveel emoties moet hebben. En dat is iets dat 99% van de mensen – ikzelf trouwens ook- niet kunnen als het over je eigen geld gaat. Vandaar dat je een ander neemt. Maar als dat goed loopt kun je zomaar 8-10% halen als rendement.

Wil je zekerheid en een hoge garantie leg dan in bij een levensverzekeringsmaatschappij die bekend staat als financieel sterk. Ook hier telt dat je er bovenop moet zitten! Communiceer regelmatig en stel je “domme” vragen. Maar reken er op dat als je 4-5% haalt dit al een fantastisch resultaat is. Probleem is bij dit soort investeringen dat je vaak in een algemeenheid van investeringen terecht komt zodat je het overzicht verliest.

Een voordeel van een verzekering is natuurlijk dat het kan doorlopen als je dood gaat en ook voor erfgenamen telt.

Mensen die wellicht niet zo financieel behendig zijn als jij. De professionele investeerders spreiden de risico’s over honderdduizenden mensen, zulke garanties kan een beleggingsfonds of het zelf beleggen jou niet bieden. Je investeert en hebt zekerheid, als de markt verliest, hoef jij niet te verliezen zoals de beleggingsfondsen of je eigen belegging.

Maar er zijn wel nadelen, je kunt niet zomaar bij je geld en er zijn fikse boetes als je het geld alsnog nodig hebt. Er is geen garantiestelsel zoals bij de banken. Eigenlijk kan het bedrijf net als jij zelf failliet gaan. In de 2008 crisis hebben we gezien wat er kan gebeuren. De overheden kregen een hartverzakking, maar zij hebben geleerd. Zij zijn op dit moment dat jij het leest bezig om er voor te zorgen dat zoiets nooit meer gebeurd. Dat betekent dat een bank in de toekomst WEL! Failliet kan gaan, maar zonder dat het systeem in crisis raakt. En de enige die dan de dupe is dat ben jij.

Conclusie : er is niet 1 weg die naar Rome leidt, denk eerst na voor je het pad inslaat want alleen jij bent verantwoordelijk voor je pensioenvermogen.

Schrijf je gratis en vrijblijvend in. Ga naar www.MonkeyCoach.nl

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel stuur dan een mail naar Customersupport@MonkeyCoach.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment