ouders en kinderen

Een uitgekiend zakgeldprogramma voor kinderen die thuis wonen is gewoon een SUPER idee. Het feit dat ouders er gelukkiger van worden, de kinderen er gelukkiger van worden, de dagelijkse discussies verminderen, er meer “gezelligheidstijd” is voor ouder met hun kinderen en het feit dat kinderen opgroeien als financieel verstandige personen toont het voordeel van een dergelijk programma.

Sommige mensen vertellen ons dat je nooit geld aan een kind moet geven zonder dat hij of zij het verdient heeft. Dit houdt in dat ze iets moeten doen voor jou en dat ze vervolgens betaald krijgen voor de opdracht of het werk. Ik ben het helemaal oneens met deze simpele gedachte. HET WERKT NIET! Het zorgt voor teveel gedoe L. Het zorgt ervoor dat jij als ouder een soort rechter wordt om te beoordelen of het werk goed is gedaan.

Ik ben voorstander om kinderen te leren hoe ze met geld om moeten gaan binnen de grenzen van wat ze aan middelen beschikbaar hebben

Hoe eerder kinderen hun grenzen met geld leren kennen, des te sneller worden ze efficiente beheerders van het geld. Het is echt wel mogelijk voor jouw kinderen om af te studeren zonder schulden. En voor zover ze dan toch wel schulden hebben zou het zo moeten zijn dat ze binnen een paar jaar uit de schulden zijn

Maar vandaag de dag is het heel normal dat kinderen afstuderen met een schuld die ze eigenlijk niet aankunnen zelfs als ze binnen een half jaar na afstuderen een baan vinden Kun jij je voorstellen dat je afgestudeerd, een inkomen hebt van € 30.000 met een studie schuld van € 75.000? En dat je die schuld dan snel afbetaald? Nee, natuurlijk niet…. in eerste instantie. En dan is het eenvoudiger om gebruik te maken van de super lage rente van de overhead en de extreme coulante manier van afbetalen zodat je wellicht een paar tientjes per maand kwijt bent. Zodat je vooral veel andere leuke dingen kunt doen, kinderen nemen, een duurdere auto, vakanties, boodschappen bij de dure en niet bij de goekope supermarket. Kortom een luxe leven waar je zo aan gewend raakt dat je er nooit meer vanaf zult komen en 20 jaar lang bezig zult zijn met het afbetalen van je studie schuld. Beter toch dan binnen 5 jaar je hele schuld aflossen? MIJN ANTWOORD IS : NEE! Doe het anders en wordt snel financieel vrij.

Het maakt niet uit dat je “gekwalificeerd” was om deze schuld aan te gaan op het moment dat je hem aanging, je moet het nu afbetalen nu je afgestudeerd bent. En zo’n schuld lijkt schier onmogelijk voor al diegenen die niet 1 graantje geld management van hun ouders hebben meegekregen. Vermoedelijk was er ook geen tijd voor om het te leren, ook niet tijdens de studie periode waarin de student mogelijk te veel aan het feesten was om bezig te zijn met het aflossen van de studieschulden. Daarom, kinderen leren om met geld om te gaan in hun jonge Jaren, met een goed zakgeldprogramma, zal er absoluut voor zorgen dat het kind zijn onverantwoordelijke financiele gedrag om gaan zetten in een jong volwassene die verantwoordelijk met zijn financiele middelen omgaat en klaar is om de wereld van het geld aan te pakken voor een snelle route naar financiele vrijheid!

Maar goed mooi gezegd, nu even terug naar de basis. Laten we het kort hebben over het zakgeldprogramma wat het beste en meest eenvoudig system is voor ouder om hun kind te leren:

Doel: Leer het kind de waarde en vooral ook de grenzen van geld kennen, zorg voor zo min mogelijk last voor de ouders en voorkom ook het gezeur van de kinderen als ze iets willen

Voorwaarde: Elk kind ontvangt maandelijks een bedrag om als  “voorbeeldig gezinslid” te functioneren

Voorbeeldig gezinslid: Luister naar je ouders, niet de naam noemen van andere gezinsleden, bed opmaken, kamer netjes houden, op tijd aanschuiven bij het eten

Vaste taken uitvoeren (zoals vuilnis wegbrengen, tafel opruimen na het eten bloemetjes water geven en nog veel meer) en geode resultaten op school halen. Belangrijk is natuurlijk dat dit wel heel duidelijk aan de kinderen wordt uitgelegd. Elke overtrading (door ouders overeengekomen) kunnen leiden tot 1 waarschuwing, maar de volgende overtrading betekent gewoonweg geen beloning. Let op geen compromissen sluiten, wees duidelijk.

Ouderlijke verantwoordelijkheid: 1) Je betaald alle kosten van kleding, eten, school en vervoer 2) als de kinderen 12 zijn, help ze dan een bankrekening te openen 3) maak samen een uitgaven plan met voor elk kind hun specifieke uitgaven rubrieken gebaseerd op hun zakgeld per maand; Het kind zal dan zijn eigen uitgaven gaan volgen conform het uitgaven plan 4) een keer per maand hou je 1 op 1 gesprek met ieder kinder apart om door hun uitgaven plan te lopen en te zien hoe ze alles hebben bijgehouden. Daarbij bespreek je of ze begrijpen hoe het uitgeven, volgen en betalen werkt . Wees vooral niet kritisch op hun keuzes met uitgaven, prober meer de nadruk te leggen op het belang van sparen of het doen va neen gift alsmede het managen van wat ze hebben uitgegeven 5) van tijd tot tijd ga je als compleet gezin zitten en bespreek je in algemene zin hoeveel euro’s het kost om het hele huishouden te runnen, alsmede het sparen voor de toekomst en het pensioen 6) zorg voor een juiste werkhouding

Kinds verantwoordelijkheid: 1) Zelf betalen voor alle extraatjes (sparen, giften, uitgaan, extra kleren, film, mobiele telefoon etc.); 2) het volgen van de gemaakte kosten binnen de afgesproken rubrieken; 3) de bereidheid om met ma en pa te zitten en de voortgang van hun zakgeld programma te bespreken; 4) een goede houding ten aanzien van werk maar ook met betrekking tot het ontvangen geld.

Het idee achter het leren van al deze dingen aan kinderen is dat ouders leren in hoeverre zij van hun kinderen verantwoordelijk gedrag mogen verwachten, daarbij leer je ook hoe je jouw kind hierin kunt trainen en je leert je kind discipline te om een bijdrage te leveren aan het gezinsleven. Daarbij, als je niet weet hoe je zelf met je geld om moet gaan, door middle van het gebruik van een goed eigen uitgavenplan, zul je ook niet in staat zijn om je kinderen dit te leren. Om bovenop je eigen financien te zitten en tegelijk je kinderen te leren hun financien te managen kun je vandaag nog contact opnemen met de coaches van MonkeyCoach voor een orienterend gesprek.

Hoeveel moet ik ieder kind betalen ? De onderstaande euro bedragen zijn suggesties voor wat je ieder kind kunt spaarpotgeven afhankelijk van zijn / haar leeftijd. Deze bedragen moeten natuurlijk ook gebaseerd zijn op het beschikbare budget dat je hebt opgenomen in je eigen “Mijn uitgavenplan” . Als jouw budget het niet toelaat dat je dit sort bedragen betaald doe dat dan niet!

Voorgested € bedrag:

  • Leeftijd 8-11: aan zakgeld  € 2.00 tot € 2.50 per week aan kleedgeld per maand € 30.00
  • Leeftijd 12-14: aan zakgeld € 3.00 tot € 4.60 per week aan kleedgeld per maand tussen € 40.00 en € 50.00
  • Leeftijd 15-17: aan zakgeld € 4.95 tot 7.00 per week  aan kleedgeld per maand tussen € 50.00 en € 65.00
  • Leeftijd 18 +: Dit spreek je af op basis van de mogelijkheden die het kind heft om geld te verdienen, studieplannen, trouwplannen enz. In de meeste situaties zouden de kinderen nah un 18e langzaamaan al op eigen benen moeten kunnen staan. Maar bij 18 + is dat wel enigszins afhankelijk van de omstandigheden.

Frequentie: Maandelijks de eerste van de maand.

Speciale voorwaarden: a) Ouders moeten het altijd met elkaar eens zijn als het om de kinderen gaat; b) bedragen kunnen veranderen met de verjaardag, geen uitzonderingen; c) kinderen mogen lenen van elkaar maar niet van de ouders; d) maak geen uitzondering omdat het kind zich niet aan het uitgaven plan heeft gehouden : e) ontken nooit de behoefte die bij het kind left om iets te kopen – laat het kind gewoon kopen wat het wilt zolang hij / zij het kan betalen (we hebben het niet over illegal zaken of zaken die onveilig zijn!).

Inkomsten uit het werk: Kinderen mogen zeker aangemoedigd worden om extra geld te verdienen. Het kunnen klussen voor de ouders zijn, voor de buren, vakkenvuller bij de APPIE of borden wasser in het café om de hoek. Extra verdiend geld dient op dezelfde manier gevolgd te worden als de zakgeldbijdrage.

Veel plezier met jullie financiele whizkids!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment