autoHeb jij dat ook als je een nieuwe auto wil kopen, dat het je eigenlijk tegenstaat om zo ontzettend veel geld uit te geven? Zelf heb ik er altijd moeite mee en achteraf heb ik steevast het gevoel veel te veel betaald te hebben. Denk ik hier vooraf aan, dan helpt me dat wel altijd bij het onderhandelen.

Enfin, je hebt gespaard, je houdt je financiën strak en nu ben je klaar voor de aankoop van een nieuwe auto. Altijd spannend zo’n periode van proefrijden en uiteindelijk kopen, maar vergeet niet om je goede financiële gewoonten als wel je gezonde verstand mee te nemen naar de dealer. Velen van ons zijn namelijk verbaasd over alle bijkomende kosten die er na de aanschaf zijn. Temeer omdat de aanschaf van alle extra’s waarvoor je je hebt laten overhalen, de voorgenomen investering meestal ver overschrijden.

De volgende tips kunnen je helpen om bij je budget te blijven:        

 • Bekijk en vergelijk (vóóraf) prijzen op internet.
  In Autoweek staan vaak de vaste lasten die het bezit van een auto met zich meebrengen. In de Consumentengids worden kleine en middenklasse auto’s vergeleken met testuitslagen. De adviesprijzen zijn meestal lager dan de prijzen in de showroom.
 • Let op de ‘speciale pakket’ prijzen.
  Door allerlei extra accessoires aan te bieden in een speciaal pakket met een pakketprijs, probeert de dealer de aanschaf daarvan extra aanlokkelijk te maken. Ook al lijken de accessoires in de showroom heel nuttig, of soms zelfs onmisbaar, vraag je zelf bewust af in hoeverre ze voor jou daadwerkelijk van toegevoegde waarde zijn. Leren bekleding is een goed voorbeeld. Leren bekleding is fijn en oogt luxe, maar een gewone stoel zit voor de meeste mensen ook prima. En verwarmde buitenspiegels kunnen handig zijn als je auto in de winter altijd buiten staat en je altijd vroeg op pad moet. Maar als je auto in de garage staat is dat totaal niet van toepassing.
 • Let op allerlei extra kosten die tijdens de onderhandeling naar boven komen. Rijklaarkosten en soms ook een extra poetsbeurt apart bij oplevering, zijn typisch kosten waar mensen geen aandacht aan schenken. Maar wees alert! Vraag naar alle extra kosten en schaam je daar niet voor.
 • Bekijk alle financieringsmogelijkheden.
  Financiering via de dealer is vaak makkelijk maar hoeft niet per se de beste te zijn. Direct afrekenen is altijd goedkoper dan een lening. Met een lening kun je wel je eigen geld op de bank laten staan, maar de rente voor een lening is altijd hoger dan de rente op je spaarrekening. De lening kost daardoor altijd meer geld dan wat het oplevert als je je geld op de bank laat staan. Helikoptergeld is altijd nuttig. Twee jaar tegen 0% rente betekent dat jij je eigen geld in je zak kunt houden en tegen een matig maar vrij zeker rendement kunt investeren zodat de netto aankoop in feite goedkoper wordt.
 • Ga nooit alleen
  De aanschaf van een auto kan een slopend proces zijn. Ben je alleen, dan ben je meer vatbaar voor de invloed van de verkoper en zijn ervaren onderhandelings- en verkooptechnieken. Ben je met zijn tweeën, dan kun je even ter plekke ruggenspraak houden, of kan de ander het gesprek onderbreken om nuttige vragen te stellen.

Lease = luxe!
Om financieel vrij te zijn moet je eerst vermogen opbouwen. En, zeker in het begin, hard werken. Tegenwoordig wordt er flink geleurd met allerlei mooie lease aanbiedingen. Dat lijkt leuk, omdat je niet meer hoeft om te kijken naar onderhoud en andere zaken en elke maand een vast bedrag betalen een gevoel van zekerheid kan geven. Echter, ooit was lease bedacht voor grote bedrijven die omwille van de expertise hun wagenpark zijn gaan uitbesteden. Deze bedrijven verdienden de extra kosten wel weer terug via de verkoopprijs van hun eigen producten.

Bedenk dus dat lease ongeschikt is voor particulieren, omdat de hoge kosten niet opwegen tegen het gemak en vooral een luxe zijn voor zaken die je ook zelf kan regelen.

Hoe ga jij met je geld om? Wat vind je belangrijk? Mocht je vragen hebben stuur een mail naar info@MonkeyCoach.nl en wij geven antwoord op de vragen welke je hebt.

Heb jij een financiële planner nodig. Ga naar http://monkeycoach.nl

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment