Geen categorie

Geldruzies zijn niet zelden het gevolg van veranderende situaties. Zo kunnen man en vrouw soms financieel gezien uitstekend met elkaar door één deur, tot… er kindertjes komen.

Wij noemen dat het gezinsdal, een belangrijke stressveroorzaker. Dat dal is een valkuil voor tweeverdieners (met een hoge hypotheek en dure levensstijl). Als zij kinderen krijgen, gaat vaak één van beiden minder werken, terwijl de hoge vaste lasten blijven. Het blijkt moeilijk de levensstandaard bij te stellen. Als je niet meer alles kunt kopen wat je wilt, kunnen er conflicten ontstaan. Je zult dan ook iedere keer bij verandering binnen uw gezinssituatie, opnieuw moeten budgetteren.

Geldproblemen bespreken – Hoe voorkom je als jong stel dat je slaags raakt op financieel gebied? Allereerst is het belangrijk dat je de verschillende manieren waarop je met geld omgaat van elkaar accepteert en erover communiceert. Een goede communicatie krijg je door goed naar elkaar te luisteren. Leef je in, let niet alleen goed op wát de ander zegt, maar probeer vooral ook de bedoeling die achter een bepaalde wens of gedachte zit, te begrijpen. gezinProbeer verwijten – die vaak uitmonden in ruzie – om te zetten in wensen. Spreek ook tijdstippen af waarop je moeilijke dingen rustig kunt bespreken, zodat je niet de hele dag door onenigheid over geld hebt. Op deze rustige momenten kun je met elkaar afspraken gaan maken

Gebruik elkaars talenten – Stel afspraken bij, als iets niet lukt of er een verkeerde inschatting gemaakt is. Begin met de grote lijnen: wie doet wat op financieel gebied? Maak daarbij gebruik van elkaars talenten: de een is bijvoorbeeld zakelijker dan de ander. Stel vast hoeveel inkomsten je hebt, welke vaste lasten er zijn en hoeveel je wilt sparen en reserveren voor grote uitgaven. Spreek vervolgens af hoeveel geld je aan bijvoorbeeld huishouden, kleding, zakgeld, ontspanning en dergelijke wilt besteden. Ook hier blijkt weer: het feit dat je verschild is niet zo erg, de vraag is hoe je ermee omgaat.

Hulp bij financiële problemen – Financiële problemen zijn meestal niet op zichzelf staand. Ze zijn vaak verweven met andere problemen. Dit kluwen moet dan worden ontward. In grote lijnen kan gezegd worden dat als cliënten naar een intakegesprek gaan, er gekeken wordt hoe de problemen zijn ontstaan en hoe er tegenaan wordt keken. Wat is er al gedaan om het uit de wereld te helpen, en wat is de hulpvraag? Welke patronen zijn er die het probleem in stand houden? Zijn mensen bereid tot verandering? Want soms bieden patronen, hoe vervelend ook en hoeveel ruzie ze ook opleveren, een vorm van vastigheid. Veranderen is een risico, een avontuur. Je weet niet wat je onderweg tegenkomt.

 

Hoe ga jij met je geld om? Wat vind je belangrijk? Mocht je vragen hebben stuur een mail naar customersupport@Monkeycoach.nl en wij geven antwoord op de vragen welke je hebt.

Schrijf je gratis en vrijblijvend in. Ga naar www.MonkeyCoach.nl. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment