Geen categorie

Het lezen van het dagelijkse economische nieuws kan absoluut beangstigend zijn!

Voor zover krantenkoppen een impact hebben op je  persoonlijke gevoel van financiële welzijn, is de beste oplossing om uit te zoeken welke invloed deze hebben op jou en je gezin (samen met zorgen omtrent aanslagen, aardbevingen, willekeurige schietpartijen, etc.). We kunnen ons zorgen maken over een slechte gezondheid, of we kunnen besluiten om iets constructiefs te doen.

We hebben geen controle over wanneer de beurs crasht, maar we hebben wel invloed op onze eigen uitgaven en schulden. Het is zinloos om ons zorgen te maken over iets anders waar we geen invloed op hebben.

 

Ik kan controleren

Ik kan niet  controlen

Mijn uitgaven De Beurs
Mijn inkomen Het weer
Mijn gezondheid Economische rampen
Mijn relaties met familie Samenstelling van het parlement
Mijn relaties met vrienden wie president van Nederland wordt
Mijn schuld Politiek
Mijn pensioen Rellen
Mijn kasreserves Wat ik aan contanten heb
Mijn investering / strategieën Politici
Mijn belastingen Belastingtarieven
Mijn opleiding De Belastingdienst
Mijn vakantie Massa ontslagen
Mijn militaire dienst Inflatie
Mijn roeping / job Deflatie
Mijn faillissement keuze

 

We moeten ons niet laten meesleuren met zaken die we niet onder controle kunnen krijgen, zowel wereldwijd niet, nationaal niet en ook niet lokaal. De meeste slechte financiële beslissingen zijn toe te schrijven aan het handelen van de mensen zelf.

Ik heb geconstateerd dat de meeste slechte financiële beslissingen zijn toe te schrijven aan de omstandigheden waarin mensen verkeren. Niemand gelooft dat het je eigen schuld is. (en dus is er geen controle). Echtscheidingen zijn hier een goed voorbeeld van. Dit is een zeer duur gevolg van een beslissing waarbij ieder der  partijen de andere partij de schuld geeft

Niemand gelooft dat het je eigen schuld is.

Volgens enquêtes onder huwelijks bemiddelaars, is 89% van alle echtscheidingen te wijten aan onenigheid over geld.

Na bijna 20 jaar ervaring in het coachen van ondernemers en hun geldzaken, waarbij heel vaak de situatie van scheidingen door financiën zich voordeed, heb ik geconstateerd dat de meeste huwelijken niet zouden zijn mislukt als beide partners beter geïnformeerd waren, door en over elkaar als het om financiën gaat.

Kort samengevat, wat ze niet wisten leverde ze later problemen op en deed ze pijn. Ik heb met zoveel mensen gewerkt die niet begrijpen, of niet hebben geleerd, dat de financiële duisternis waar ze in zitten het gevolg is van de keuze om niet volledig in controle te zijn van hun financiën. Dan wel dat ze blind de adviezen volgen die ze in de media lezen, van hun buurman of buurvrouw horen en wat de zogenaamde financieel (geld) experts te vertellen hebben!

shutterstock_144579926-640x432

 

 

Niet weten wat je over je financiële en geldzaken zou moeten weten, komt veelal ook van het feit dat we leven in een zeer complexe financiële wereld, waar onze ouders en grootouders zo’n 60/70 jaar terug niet in hoefden te leven. We hebben tegenwoordig zoveel meer keuzes (zoals het eenvoudig gebruik van de credit card) en een overdadig gebrek aan kennis en kunde om goed met deze keuzes om te gaan. De dagen dat kinderen blootsvoets rond renden in de zomer, omdat het aanwezige geld voor na de zomer gespaard moest worden (om school spullen mee te kopen) zijn voorbij. Dezer dagen kopen ouders de schoolspullen gewoon op de pof, met hun credit card. Je ziet geen kinderen rondrennen op blote voeten, maar je kunt er donder op zeggen dat die ouders in de schulden zitten omdat ze niet weten hoe ze met de complexiteit moeten omgaan. Een ingewikkeldheid die ontstaat door het “eenvoudig afsluiten van leningen en maken van credit card schulden” voor eenvoudige zaken als schoolspullen

 

Waarom bestaat dit gebrek aan geld management en vaardigheden?                                                    

Het is omdat de wereld ons voorbij schiet in haar complexiteit en technische ontwikkeling. De complexiteit is groter, dan wat we ooit hebben geleerd op school of universiteit. Of wat we geleerd hebben van onze ouders. Natuurlijk delen we allerlei ideeen zoals “ga niet zoveel uiteten”, of “je moet gewoon meer geld verdienen”. Dit zijn mooie ideeen, maar zonder een systeem voor de uitvoering ervan.

Persoonlijk financieel beheer betekend  niet alleen leuke ideeën (of kennis) maar een manier om die kennis in te zetten (of met andere woorden, een systeem). Zonder een goed systeem, waardoor meer geld of zelfs een besparing van meer geld is niet het probleem oplossen … het is gewoon het creëren van een ander: inefficiëntie. Met andere woorden: “meer geld” is een goed idee (en er zijn vele andere goede ideeën) – het is gewoon niet een oplossing voor de financiële zorgen, angst, angst en gebrek aan welvaart. Het maakt je niet in controle van een van de weinige dingen die je onder controle moet houden.

De oplossing voor al het voorgaande is om een systematische aanpak in te voeren, zodat er controle is over uitgaven, schulden, belastingen en met pensioen gaat. Het MonkeyCoach persoonlijke financiele systeem doet dat. Het is een superieure, holistische en systematische aanpak. Als je het stap voor stap opvolgt, zul je veel minder piekeren over al die factoren om je heen die je het gevoel geven dat je “aan de rand van de afgrond staat”.  Simpelweg omdat je controle hebt over je eigen Financiele lot en welzijn. Je kunt het op je eigen manier doen, beter!

 

Met een Monkey groet,

Monkeycoach® Helpdesk
customersupport@monkey-coach.nl

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment