euro-Hoe bescherm je jezelf en je naasten het beste als geld van de ene op de andere dag niets meer waard is? Een denkbeeldige verkenning..

In 2008 was het al bijna zover. Insiders zeiden dat het maar een paar uur had gescheeld of er was helemaal geen geld meer uit de pinautomaten gekomen. Sindsdien hebben we een zware economische depressie gehad die voorlopig enigszins voorbij lijkt te zijn. Het is echter de vraag of dat ook zo blijft. Nog steeds wordt er veel te veel geld bijgedrukt en het maken van schulden– vooral in de Verenigde Staten, maar ook hier – gaat onverminderd door. Er is maar één goede oplossing om van die schulden af te komen: de centrale bank koopt de schulden op en drukt euro’s bij. De kans is dus niet ondenkbeeldig dat er heel veel euro’s in omloop gebracht gaan worden.

Stel dat Zuid-Europa uit de euro stapt, dan betekent dat, dat de Zuid-Europese euro’s deze kant op komen. Dan zou kunnen gebeuren wat er destijds in Argentinië gebeurde toen de peso niets meer waard werd. Een vergelijkbaar scenario zou zich hier kunnen voordoen. Het eerste verschijnsel waarmee we in dit geval te maken zouden krijgen is hyperinflatie[1]. Hyperinflatie is vooral schadelijk voor je spaargeld en je pensioen. Op basis hiervan de onderstaande tips.

 

Tip 1: doe iets nuttigs met je spaargeld en betaal schulden af.

Een grote zak rijst betekent een maand eten voor uw gezin.

Als de Europese Centrale Bank namelijk oninbare schulden opkoopt en omruilt voor euro’s, de zogeheten nucleaire optie, betekent dit per saldo een zware inflatie. Naar schatting is er rond de duizend miljard euro aan probleemschulden, bijna 2.000 euro per Europeaan. Als die schulden verdwijnen, betekent dat dus een behoorlijke inflatie. Dit is heel vervelend voor bezitters van spaargeld, dat door de inflatie dan namelijk niets meer waard is.
Zorg er dus voor dat je van je spaargeld of pensioenaanspraken afkomt. Ongeveer drie tot zes maandsalarissen spaargeld is voldoende. Hier goud van kopen, dat op een bank wordt opgeslagen in plaats van in je huis is niet zo slim. Verstandiger is het om je spaargeld te gebruiken voor vrekkeninvesteringen. Vrekkeninvesteringen zijn uitgaven die ervoor zorgen dat je minder geld nodig hebt om te leven. Bijvoorbeeld: je huis goed isoleren, een moestuin aanleggen, fruitbomen in je tuin planten, zonnepanelen en/of een warmtepomp plaatsen. Dit zijn namelijk investeringen die altijd een goed rendement opleveren. Ook het afbetalen van je schulden, zeker die met een hoge rente, is een goed idee.

Tip 2: zet de rente van je hypotheek vast.
Bij een hyperinflatie wil je niet aan een rentepercentage van 20% per jaar vastzitten. Het is dan het verstandigste om de rente voor 5 of 10 jaar vast te zetten. Daarna zit je op rozen. Je huis is dan namelijk in euro’s veel meer waard geworden terwijl de hypotheekschuld gelijk gebleven is.

Tip 3: open een bankrekening in een land met veel grondstoffen of goud en weinig schulden.
Vermijd de eurozone en de Verenigde Staten, waar de problemen met schulden nog veel groter zijn. Landen waar je op moet letten, zijn Canada of Australië. Beide landen zijn dunbevolkt, etnisch homogeen, en goed georganiseerd. Bovendien bevatten ze veel grondstoffen, zoals ijzererts, uranium en teerzandolie, waar op dit moment veel geld mee verdiend wordt. Een bankrekening met Canadese of Australische dollars is dus waardevaster dan een euro- of dollarrekening. Zwitserland overweegt volgens sommige bronnen weer over te stappen op de goudstandaard, wat ook Zwitserland tot een interessante keuze zou maken. Houd er echter rekening mee dat je weinig aan die bankrekening hebt als de internationale handel in elkaar stort.

Olie wordt steeds schaarser. Als er niet op tijd alternatieve energiebronnen worden gevonden, kan er een tijdelijke crash optreden. Op zo een moment is het een race tegen de klok. Vooral zonne-energie wordt snel goedkoper, maar is dat tijdig genoeg om het dalen van de olieproductie op te vangen? In het pessimistische scenario dat we hier bestuderen, komt zonne-energie te laat. Dit betekent in de praktijk dat de economie ophoudt te functioneren. Dit scenario is veel ernstiger en betekent dat je je druk moet maken. Niet alleen over je bezit, maar ook over je persoonlijke veiligheid.

Tip 4: kies met zorg je woonplek.
Als de maatschappij om je heen krakend tot stilstand komt, is het geen goed idee om met een grote groep hongerige mensen bij elkaar te zitten. Er zijn altijd mensen die dan de neiging hebben agressief te worden en van anderen te stelen, vooral als dat ongezien makkelijk kan. In een provinciestad of dorpje zit je beter. Daar is meer sociale controle. Tevens is daar meer ruimte voor een moestuintje.

Tip 5: sla voor een paar maanden eerste levensbehoeften in.

Productieve legkippen leggen bijna elke dag een ei.

Gedroogde peulvruchten blijven jaren goed. Peulvruchten zijn ook nog eens heel gezond. Hier een paar kilo van inslaan, liefst van zoveel mogelijk verschillende soorten, is dus een heel verstandig idee. Ook kan je hier zeer gezonde en EHEC-vrije taugé van maken. Een grote zak (20 kg) rijst of meel is voldoende voor een maand of langer. Dit geldt ook voor andere gedroogde producten. Gebruik je fantasie. Blikken inslaan is ook verstandig. Kaas en gedroogd vlees, zoals salamiworsten, rookworsten en dergelijke zijn ook absoluut een aanrader. Stel zo een evenwichtig voedingspakket samen. Diepvriesproducten zijn geen goed idee: als de stroom uitvalt, niet ondenkbeeldig in tijden van economische instorting, heb je een groot probleem. Zorg ook voor een EHBO-doos en een goede thuisapotheek.

Tip 6: zorg voor handelswaar.
Als geld waardeloos wordt, is het verstandig andere waardevolle zaken die lang goed blijven achter de hand te hebben. Denk aan koffie of chocolade. Het grote aantal alcohol- en nicotineverslaafden zal sterke drank en tabakswaren altijd schaars en gewild maken.  Ook dagelijkse benodigdheden als zeep, scharen, zakmessen, een slijpsteen, laarzen, duct tape en dergelijke worden zeer gewild. Hiermee kun je je provisiekast weer vullen of ruilen voor andere dingen die je nodig hebt.

Tip 7: zorg voor een goede fiets.
Zorg voor een goede en sterke fiets, die je ook zelf kunt repareren. Met een fiets kan je redelijk snel vooruit komen zonder dat er brandstof nodig is. Een absolute must als je grotere afstanden moet afleggen voor voedsel of andere zaken. Tijdens de Hongerwinter waren fietsen van levensbelang.

Tip 8: leer jezelf een nuttig ambacht aan.
Als de economie echt uiteen valt, zijn vaardigheden als zelf groente kunnen kweken, elektronica repareren of kleren maken letterlijk goud waard. Zorg dat je meer van dit soort vaardigheden leert. Vooral technische vaardigheden, zoals het repareren van apparaten, zullen gewild zijn.

Tip 9: neem een moestuin en kippen.
Als de kans groot is dat ook de voedselvoorziening in elkaar stort, zal elke besparing meegenomen zijn. Doe dus wat aan tuinieren. Probeer je tuin van zoveel mogelijk eetbare planten te voorzien. Ook het houden van kippen is een goed idee. Kippen leggen bijna elke dag een ei en kunnen etensrestjes krijgen. Zorg ook voor voldoende zaaizaad. Heb je weinig ruimte, kweek dan wat verse groenten zoals tomaten of sla in potten, of kiem peulvruchten.

Tip 10: ga netwerken, vooral in je directe omgeving.
Alleen red je het niet. Sinds zijn bestaan is de mens afhankelijk geweest van andere mensen in zijn directe omgeving. In de huidige tijd is dat anders omdat de centrale overheid het inkomen en dergelijke verzorgt. Als de economie werkelijk totaal instort, is er geen geld meer voor een overheid die alles regelt. Samenwerken met mensen in je directe omgeving, zoals buren, wordt dan essentieel. Reizen over langere afstanden wordt immers veel moeilijker als er geen benzine meer is en er nauwelijks meer treinen rijden. Aan vrienden die aan de andere kant van het land wonen heb je dan niet zoveel.

De totale ineenstorting is de volgende fase. Dat betekent dat ook de infrastructuur niet meer werkt. Geen gas, water en elektriciteit meer dus. Ook hier moet je rekening mee houden.

Tip 11: zorg voor een onafhankelijke elektriciteitsvoorziening, al is het maar weinig.

 

Met deze brikettenmaker maak je brandstofbriketten van oud papier.

Radio’s en tv’s, evenals mobiele gadgets werken op elektriciteit. Batterijen raken snel leeg. Zonder elektriciteit is elektronica niet meer te gebruiken. Probeer dus voor elektrische apparatuur mechanische alternatieven te vinden. Als dat niet kan, zoals voor radio, telefoon, computer en televisie bijvoorbeeld, kan een accu in combinatie met een zonnepaneel of dieselgenerator uitkomst bieden. Zorg in het geval van een generator wel voor voldoende brandstof voor tenminste een maand. Probeer uit of alle apparatuur werkt.

Tip 12: zorg voor brandstof.
Zonder verwarming worden huizen in de winter onbewoonbaar. Het is een nachtmerrie als hartje winter de gastoevoer wordt stilgelegd. Ook eten koken is lastig zonder gas of elektriciteit. Een allesbrander of open haard is dan goud waard. Ook een zonneboiler kan nuttige aanvullende diensten bewijzen. Een paar kubieke meter brandhout is een uitkomst tijdens een koude winter. Ook kan de kachel of open haard worden gebruikt voor een barbecue binnenshuis of om zelf brood te bakken. Maak van oud papier brandstofbriketten. Zorg ook voor een ruime voorraad warme dekens. Eeuwen geleden, toen Slochteren nog een slaperig dorpje ergens in het verre noorden was, losten de mensen dit probleem ook op deze manier op.

Tip 13: oefen alvast.
Om tot het getal dertien te komen, deze afsluitende tip.

Doe eens, alleen of met gezin of vrienden, een dag lang alsof de elektriciteit niet meer werkt of het gas is uitgevallen. Organiseer een binnenhuisbarbecue rond de open haard. Oefen deze en andere belangrijke overlevingsvaardigheden. Hopelijk zullen ze nooit nodig zijn en blijven ze alleen een spannende oefening…

Wat zijn jullie tips?

Heb jij een financiële planner nodig. Ga naar http://monkeycoach.nl

[1] Hyperinflatie is een zeer sterke inflatie. Waar een normale inflatie een prijsstijging van enkele procenten per jaar behelst, kent hyperinflatie zodanige prijsstijgingen dat de prijzen per dag stijgen. Hyperinflatie kan ontstaan wanneer de centrale bank van een land grote hoeveelheden geld creëert die niet in verhouding staan tot de daadwerkelijke economische groei van het betreffende land. De overheid van een land kan besluiten tot het creëren (“bijdrukken”) van geld om bijvoorbeeld schulden af te lossen of om de salarissen van ambtenaren te kunnen betalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment