Geen categorie

Iedereen wil hun financiën goed in de gaten houden. Maar met alle onzekerheden tegenwoordig willen mensen ook hun financiën verbeteren en beter met hun geld omgaan.

Hier zijn 3 dingen die je nu direct kunt ondernemen wat al invloed kan hebben om je financiën aan het einde van de week.

1. Kijk naar je uitgaven over de afgelopen 12 maanden.

Dit kun je doen door naar je afschriften te kijken. Of misschien heeft jouw bank een app of website met een overzicht van al jouw uitgaven. Kijk naar de bonnen die je bewaart, et cetera. Lukt het niet om een heel jaar na te kijken? Probeer het dan met 6 maanden. Of misschien 3 maanden. Veel mensen zullen verrast worden over hun prioriteiten en uitgeefgedrag door deze ‘emotionele oefening’.

2. Volg alles wat je uitgeeft voor een week

Hiermee bedoel ik elk flesje wat je koopt onderweg naar werk, kauwgom bij het tankstation en je middageten. Schrijf alles op. Tel aan het einde van de week alles bij elkaar op. Bekijk of het meer of minder is dan je dacht dat je elke week uitgaf. Als je verrast bent door de hoeveelheid geld dat je uitgeeft is het tijd om een plan te maken.

3. Maak een plan

Probeer meer te gaan budgetteren om bewuster te worden. Uitgaven die niet nodig zijn vermijd je. Laat die kauwgom in het tankstation liggen, Laat het flesje voor onderweg liggen, je bent bijna thuis of op werk waar je ook kunt drinken. Er zijn veel apps die voor jou een overzichtelijk patroon kunnen laten zien van je uitgeefgedrag. Creëer een budgetplan en houd je daaraan.

Het is natuurlijk de bedoeling dat je inkomen hoger is dan wat je allemaal uitgeeft. Stapel de schulden niet op. Het lijken allemaal op kleine bedragen wanneer je even wat eten koopt. Maar doe het is x5 werkdagen en dat x4 over de hele maand. Een goed idee is daarom vaker zelf brood te smeren.